במקום מונצחים 150 חללי אשכול בעבר ובהווה, מראשית ההתישבות הציונית באיזור ועד היום.
המבנה שבו נמצאת ההנצחה הוא חלק מההיסטוריה של המועצה, ונבנה כאחד המבנים הראשונים של קיבוץ מגן עבור חברת הנוער. הוא עבר גלגולים רבים, היה חלק מהמוסד החינוכי מעלה הבשור, ובתפקידו האחרון שימש במשך שנים רבות כספריה האיזורית של המועצה.
כיום המבנה הוא מרכז הצעירים המועצתי – מרכז פעיל וחי, שמתקיימים בו מפגשי קהילה ותרבות, השכלה והעשרה, כמו כן גם ההנצחה ממשיכה לחיות, וזכרון הנופלים הוא חלק בלתי נפרד מחיי הקהילה הפעילים. וכך מתאחדים במרכז הצעירים - הצעירים של היום עם המבט לעתיד, הצעירים המייסדים שהקימו את ישובי המועצה, והנופלים שישארו צעירים לנצח – כל אלו הם צעירי אשכול לדורותיה.
הרקע לזיכרון ולהנצחה הוא סיפור מורשת ההתישבות באשכול, סיפורם של 32 ישובים, שקמו במספר גלים של התיישבות החל מ- 1943. בחרנו בצמיחה, בשגשוג, בחקלאות ובמבט קדימה אל העתיד, שיהוו את הרקע לסיפורם של הנופלים - זהו הסיפור של אשכול.
בתצוגת המורשת מוצגים כל 32 יישובי אשכול, המקובצים באשכולות התיישבות. בחרנו לספר את סיפורו של כל ישוב ברגע עלייתו על הקרקע – התמונות הראשונות, המכתבים הראשונים, הבית, האוהל, הצריף הראשון. החומרים לוקטו מארכיונים בישובים, מאלבומים פרטיים של משפחות המייסדים, ואף מארכיונים של המוסדות הציונים הלאומיים, שהיו שותפים תמיד לעלייה על הקרקע.
פני הנופלים – לכבודם ולזכרם - 150 חללי אשכול מונצחים כאן, חללי מערכות הביטחון וחללי פעולות האיבה. מן הפלמחניקים הראשונים שנפלו בהגנה על הישובים לפני קום המדינה, ועד אחרון הבנים במלחמת צוק איתן. בני מושבים, בני קיבוצים, בני גרעינים שהיו חלק בלתי נפרד מן הישובים בתחילת דרכם. חלקם נפלו פה, בהגנה על הבית, וחלקם נפלו בהגנה על גבולות המדינה, בנסיבות שונות ובפעולות איבה.
חיים בצל הירי - החיים על קו הגבול, מאז ראשית ההתישבות הציונית באיזור ועד היום, נותנים משמעות עמוקה ביותר למחיר הכבד ששולם. ללא ההגנה על הבית, על גבולות המדינה, על התושבים שחיים ועובדים את האדמה עד התלם האחרון – לא תוכל להתקיים כאן מדינה.
יהי זכר הנופלים ברוך.
(כתבה: אשרה גבאי, 2021)